Pieczony pstrąg nadziewany kaszą Pieczony pstrąg nadziewany kaszą

Pieczony pstrąg nadziewany kaszą

Pyszny tęczowy pstrąg nadziewany kaszą i warzywami to doskonała propozycja na obiad, gdzie w roli głównej króluje ryba.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 tęczowe patroszone pstrągi
  • 75 dag kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Pora pokrój w półplastry i zeszklij na oleju.
  • 3
    Brokuła ugotuj al dente.
  • 4
    Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na masełku.
  • 5
    Do podsmażonych pieczarek dodaj ugotowaną kaszę, por, brokuła podzielonego na różyczki, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek, sól i pieprz.
  • 6
    Pstrągi myjemy i osuszamy. Rybę z wierzchu w dwóch miejscach przetnij w krzyż.
  • 7
    Każdą rybę oprósz solą i pieprzem, skrop też sokiem z cytryny.
  • 8
    Ryby napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami.
  • 9
    Ryby pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni C przez około 20-30 min (w zależności od wielkości).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne KaszaObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis