Roladki schabowe Roladki schabowe

Roladki schabowe

Sprawdzony przepis na pieczone roladki ze schabu nadziewane musztardą, cebulą i ogórkiem kiszonym, podawane w towarzystwie puree ziemniaczanego.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 łyżek musztardy
  • 150 ml bulionu
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • Do podania puree ziemniaczen:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.
  • 2
    Każdy płat posyp pieprzem, posmaruj musztardą, na środku poukładaj piórka cebuli i plastry ogórka.
  • 3
    Zwiń w roladki i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż roladki z każdej strony, następnie podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Puree ziemniaczane:
  • 1
    Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2
    Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj. Pozostaw na małym gazie. Do ziemniaków dodaj masło i śmietanę, lekko podgrzej, żeby dodatki nie ochłodziły ziemniaków.
  • 3
    Ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, dosól do smaku.
  • Podanie:
  • 1
    Gotowe roladki podawaj z puree ziemniaczanym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis