Roladki schabowe

Sprawdzony przepis na pieczone roladki ze schabu nadziewane musztardą, cebulą i ogórkiem kiszonym, podawane w towarzystwie puree ziemniaczanego.

Ocena:

(0)
Roladki schabowe Roladki schabowe
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

5

Poziom trudności

Łatwy


Roladki schabowe

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 łyżek musztardy
  • 150 ml bulionu
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • Do podania puree ziemniaczen:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

  • 1

    Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.

  • 2

    Każdy płat posyp pieprzem, posmaruj musztardą, na środku poukładaj piórka cebuli i plastry ogórka.

  • 3

    Zwiń w roladki i zepnij wykałaczką.

  • 4

    Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż roladki z każdej strony, następnie podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

  • Puree ziemniaczane:
  • 1

    Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

  • 2

    Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj. Pozostaw na małym gazie. Do ziemniaków dodaj masło i śmietanę, lekko podgrzej, żeby dodatki nie ochłodziły ziemniaków.

  • 3

    Ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, dosól do smaku.

  • Podanie:
  • 1

    Gotowe roladki podawaj z puree ziemniaczanym.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 17 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis