Pyszne kotlety w wędzonej makreli Pyszne kotlety w wędzonej makreli

Pyszne kotlety w wędzonej makreli

Przepyszne pieczone kotleciki z wędzonej makreli. Świetnie smakują podane z ryżem lub ziemniakami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka serka twarogowego typu Almette
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki poppingu z amarantusa

Sposób przygotowania

  • 1
    4 jajka gotujemy na twardo. Por kroimy drobno i podsmażamy na masełku.
  • 2
    Jajka obieramy i rozdrabniamy razem z makrelą (bez ości i skóry) tak aby powstała nam masa. Dodajemy 1 surowe jajko, podsmażony por, serek oraz mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • 3
    Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w poppingu z amarantusa i układamy je na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 15-20 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne ObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis