Puszyste kluski kładzione

Bardzo smaczne i proste do zrobienia kluseczki kładzione z bułką tartą i masełkiem. Tradycyjny domowy przepis mojej babci.

Ocena:

(1)
Puszyste kluski kładzione Puszyste kluski kładzione
Czas przygotowania

15min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Puszyste kluski kładzione

Składniki:

  • 150 g serka śmietankowego (typu Bieluch)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Wymieszaj trzepaczką serek z jajkiem, mąką i solą.

  • 2

    W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.

  • 3

    Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurzaj je w wodzie.

  • 4

    Kluseczki gotuj 2-3 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

  • 5

    Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj kilka minut, aż bułka się zarumieni.

  • 6

    Kluseczki podawaj posypane bułką tartą.


1 komentarz

ola

30 marca 2020 (11:42)

To jest po prostu niebem w gębie!

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Kolacje · Przystawki

Autor: JagodaGotuje · 1 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis