Puszyste kluski kładzione Puszyste kluski kładzione

Puszyste kluski kładzione

Bardzo smaczne i proste do zrobienia kluseczki kładzione z bułką tartą i masełkiem. Tradycyjny domowy przepis mojej babci.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 150 g serka śmietankowego (typu Bieluch)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Wymieszaj trzepaczką serek z jajkiem, mąką i solą.
  • 2
    W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
  • 3
    Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurzaj je w wodzie.
  • 4
    Kluseczki gotuj 2-3 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągaj je łyżką cedzakową.
  • 5
    Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj kilka minut, aż bułka się zarumieni.
  • 6
    Kluseczki podawaj posypane bułką tartą.

1 komentarz

ola 30 marca 2020 (11:42)

To jest po prostu niebem w gębie!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla dzieciKolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis