Pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym Pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym

Pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym

Najlepszy przepis na pulpety z mięsa w sos koperkowy, który jest najlepszy na świecie! Pulpety w sobie najlepiej podawać ugotowanymi ziemniaczkami.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

około 16 pulpetów

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Pulpety:
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • Przyprawy do pulpetów:
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • po 0,5 łyżki : soli ,pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej
  • 600 ml rosolu
  • Sos koperkowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • szczypta pieprzu (najlepiej białego)
  • dużo posiekanego koperku (około 7 łyżek)

Sposób przygotowania

  • 1
    Na odrobinie oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
  • 2
    Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, przyprawami i zeszkloną cebulą. Po wymieszaniu dodaj 2 łyżki mąki i ponownie wymieszać. Najlepiej mieszać ręką, aby wyczuć czy konsystencja jest kleista.
  • 3
    Następnie formujemy pulpeciki, u mnie z 300 g mięsa wychodzi około 16 pulpetów.
  • 4
    W większym garnku podgrzać rosół, gdy będzie dochodził do wrzenia dodajemy partiami do niego pulpeciki i gotujemy je na małym ogniu około 6-10 min.
  • 5
    Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć pulpety z rosołu i odstawić.
  • Sos koperkowy:
  • 1
    Na głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła, następnie dodaj 2 łyżki mąki i trzepaczką energicznie mieszaj. Mieszaj tak przez około 1 minutę, aż mąka z masłem lekko się zarumieni.
  • 2
    Po minucie smażenia, do zasmażonej maki z masłem wlej rosół w którym gotowały się pulpety. Gotuj nieustannie mieszając, około 2 - 3 minutki, do momentu zagotowania.
  • 3
    Następnie dodajemy 200 ml śmietany kremówki 30%, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dopraw pieprzem i dodaj koperek. Wymieszaj.
  • 4
    Do sosu dodaj pulpety, zostaw je w gorącym sosie na około 10 minut, aby przeszły jego aromatem.
  • 5
    Podawaj z ziemniaczkami.

1 komentarz

Franki 18 marca 2020 (23:17)

Jestem fanką tego przepisu! Polecam 👌

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Dla dzieciObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis