Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne pulpety w sosie pomidorowym i mięsa mielonego. Najlepiej smakują podawane z ziemniakami i surówką lub makaronem, ryżem czy kaszą.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 puszki pomidorów (krojone)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu
  • 1 papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

  • 1
    Posiekaj pietruszkę, 1 ząbek czosnku oraz połowę cebulki. Dodaj do mięsa mielonego wraz z jajkiem i bułką tartą. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj kulki, obtocz je w mące.
  • 2
    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż z wszystkich stron mięso, tak by się zarumieniło z wierzchu, w środku może być jeszcze surowe. Zdejmij z ognia.
  • 3
    Paprykę pokrój w kosteczkę, posiekaj drugą połówkę cebuli, ostatnio ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na głębokiej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Dodaj do nich bulion, pomidory z puszki i 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego. Gotuj całość około 20 minut, mieszaj co jakiś czas. Po upływie 20 min dodaj do sosu pulpety, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze około 10 min. Jeśli trzeba dopraw sos solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadPaprykaPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis