Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami podawane z ryże to tani, smaczny i prosty przepis na obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 3 pomidory
  • 160 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • Do podania:
  • 100 g ryżu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Mięso wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 3
    Uformuj niewielkie klopsiki.
  • 4
    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż klopsiki z każdej strony.
  • 5
    Pieczarki pokrój w plastry. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  • 6
    Do smażących się na patelni kulek mięsnych dodaj pomidory i pieczarki, przypraw ziołami i duś na małym ogniu przez około 20 minut.
  • 7
    Ugotowany ryż wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Klopsiki podawaj z ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoObiadPieczarkiPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis