Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami podawane z ryże to tani, smaczny i prosty przepis na obiad.

Ocena:

(0)
Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 3 pomidory
  • 160 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • Do podania:
  • 100 g ryżu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  • 2

    Mięso wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

  • 3

    Uformuj niewielkie klopsiki.

  • 4

    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż klopsiki z każdej strony.

  • 5

    Pieczarki pokrój w plastry. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  • 6

    Do smażących się na patelni kulek mięsnych dodaj pomidory i pieczarki, przypraw ziołami i duś na małym ogniu przez około 20 minut.

  • 7

    Ugotowany ryż wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Klopsiki podawaj z ryżem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 17 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis