Pulpety w sosie pomidorowym (Thermomix)

Bardzo prosty przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym przyrządzone w Thermomixie.

Ocena:

(9)
Pulpety w sosie pomidorowym (Thermomix) Pulpety w sosie pomidorowym (Thermomix)
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Pulpety w sosie pomidorowym (Thermomix)

Składniki:

  • Pulpety:
  • olej do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
  • 40 g chleba, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g mleka
  • 6-12 gałązek natki pietruszki, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • Sos
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu, mielonego

Sposób przygotowania:

  • Pulpety:
  • 1

    Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy odstawić.

  • 2

    Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę, odważyć do niej chleb i mleko, odstawić do namoczenia.

  • 3

    Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  • 4

    Dodać mięso, jajka, sól i pieprz. Odcisnąć chleb z nadmiaru mleka, mleko wylać. Do zawartości naczynia miksującego dodać odciśnięty chleb, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do osobnego naczynia.

  • 5

    Dłońmi posmarowanymi oliwą uformować nieduże pulpety i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej części przystawki Varoma, odstawić.

  • Sos pomidorowy:
  • 1

    Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1. Pulpety podawać z gorącym sosem, można na posypać jeszcze przed podaniem natką pietruszki.


9 komentarzy

milka

27 maja 2019 (13:47)

Te pulpety i ten sos pomidorowy to majstersztyk smakowy. Wychodzą perfekcyjnie! <3

kasia

10 sierpnia 2019 (13:40)

Ile wychodzi mniej więcej sztuk?

ada

11 października 2019 (13:05)

palce lizac, prawie jak z pulpety z Ikei 🙂

ewelina

15 października 2019 (08:15)

całkiem niezły przepis

katarzyna

13 listopada 2019 (12:43)

polecam sprawdzony przepis

Dora

16 listopada 2019 (11:58)

Nie jest to może jakieś wykwintne danie ale jest na pewno hitem smakowym w moim domu. Mam wrażenie, ze moje dzieciaki mogłyby tylko żywic się tymi pulpetami 🙂

Paweł

3 grudnia 2019 (11:44)

lubie to!

kinia

7 kwietnia 2020 (09:09)

bardzo lubię klopsy thermomix! ten przepis jest naprawde bardzo pomocny

Voytek

16 maja 2022 (09:36)

a gdzie ten przecier pomidorowy zniknal? 3 min 120 stopni wystarczy na surowe mielone w varomie?

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 17 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis