Pulpety w sosie pomidorowym Thermomix Pulpety w sosie pomidorowym Thermomix

Pulpety w sosie pomidorowym Thermomix

Bardzo prosty przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym przyrządzone w Thermomixie.

Średnia ocen: 4.44 (9)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Pulpety:
  • olej do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
  • 40 g chleba, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g mleka
  • 6-12 gałązek natki pietruszki, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • Sos
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu, mielonego

Sposób przygotowania

  • Pulpety:
  • 1
    Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy odstawić.
  • 2
    Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę, odważyć do niej chleb i mleko, odstawić do namoczenia.
  • 3
    Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • 4
    Dodać mięso, jajka, sól i pieprz. Odcisnąć chleb z nadmiaru mleka, mleko wylać. Do zawartości naczynia miksującego dodać odciśnięty chleb, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do osobnego naczynia.
  • 5
    Dłońmi posmarowanymi oliwą uformować nieduże pulpety i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej części przystawki Varoma, odstawić.
  • Sos pomidorowy:
  • 1
    Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1. Pulpety podawać z gorącym sosem, można na posypać jeszcze przed podaniem natką pietruszki.
  • 2
    Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Pulpety w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

9 komentarzy

milka 27 maja 2019 (13:47)

Te pulpety i ten sos pomidorowy to majstersztyk smakowy. Wychodzą perfekcyjnie! <3

kasia 10 sierpnia 2019 (13:40)

Ile wychodzi mniej więcej sztuk?

ada 11 października 2019 (13:05)

palce lizac, prawie jak z pulpety z Ikei 🙂

ewelina 15 października 2019 (08:15)

całkiem niezły przepis

katarzyna 13 listopada 2019 (12:43)

polecam sprawdzony przepis

Dora 16 listopada 2019 (11:58)

Nie jest to może jakieś wykwintne danie ale jest na pewno hitem smakowym w moim domu. Mam wrażenie, ze moje dzieciaki mogłyby tylko żywic się tymi pulpetami 🙂

Paweł 3 grudnia 2019 (11:44)

lubie to!

kinia 7 kwietnia 2020 (09:09)

bardzo lubię klopsy thermomix! ten przepis jest naprawde bardzo pomocny

Voytek 16 maja 2022 (09:36)

a gdzie ten przecier pomidorowy zniknal? 3 min 120 stopni wystarczy na surowe mielone w varomie?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Sosy i pasty Dla dzieciObiadObiad z mięsemPomidoryThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis