Bardzo prosty przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym przyrządzone w Thermomixie.
Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę, odważyć do niej chleb i mleko, odstawić do namoczenia.
Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać mięso, jajka, sól i pieprz. Odcisnąć chleb z nadmiaru mleka, mleko wylać. Do zawartości naczynia miksującego dodać odciśnięty chleb, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do osobnego naczynia.
Dłońmi posmarowanymi oliwą uformować nieduże pulpety i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 7, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1. Pulpety podawać z gorącym sosem, można na posypać jeszcze przed podaniem natką pietruszki.
9 komentarzy
milka
27 maja 2019 (13:47)
Te pulpety i ten sos pomidorowy to majstersztyk smakowy. Wychodzą perfekcyjnie! <3
kasia
10 sierpnia 2019 (13:40)
Ile wychodzi mniej więcej sztuk?
ada
11 października 2019 (13:05)
palce lizac, prawie jak z pulpety z Ikei 🙂
ewelina
15 października 2019 (08:15)
całkiem niezły przepis
katarzyna
13 listopada 2019 (12:43)
polecam sprawdzony przepis
Dora
16 listopada 2019 (11:58)
Nie jest to może jakieś wykwintne danie ale jest na pewno hitem smakowym w moim domu. Mam wrażenie, ze moje dzieciaki mogłyby tylko żywic się tymi pulpetami 🙂
Paweł
3 grudnia 2019 (11:44)
lubie to!
kinia
7 kwietnia 2020 (09:09)
bardzo lubię klopsy thermomix! ten przepis jest naprawde bardzo pomocny
Voytek
16 maja 2022 (09:36)
a gdzie ten przecier pomidorowy zniknal? 3 min 120 stopni wystarczy na surowe mielone w varomie?