Pulpeciki z kaszy bulgur Pulpeciki z kaszy bulgur

Pulpeciki z kaszy bulgur

Pyszne pulpeciki z kaszy bulgur zapiekane w sosie pomidorowym. Obiad, który zasmakuje każdemu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 120 g kaszy bulgur (ok. 3/4 szklanki)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • szczypta lubczyku
  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    W międzyczasie przepłukać soczewicę i wrzucić ją do gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
  • 3
    Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim najpierw cebulę, następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, na końcu – starte warzywa. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, kurkumą i pieprzem. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5-8 minut).
  • 4
    Ciecierzycę odcedzić i przelać wodą. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem z olejem sezamowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), ostudzoną kaszę. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i podduszone warzywa. Wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodając więcej przypraw. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i wymieszać całość rękami na jednolitą masę.
  • 5
    Z masy formować niewielkie kulki.
  • Sos pomidorowy:
  • 1
    W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki, miód i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Pieczenie:
  • 1
    Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pulpeciki, aż lekko się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy, a na nim ułożyć pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut, aż lekko się przypieką i zezłocą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CiecierzycaHashimotoKaszaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis