Pomidorowe leczo z mięsem mielonym

Świeża młoda cukinia i mięso mielone to pyszne połączenie!

Ocena:

(0)
Pomidorowe leczo z mięsem mielonym Pomidorowe leczo z mięsem mielonym
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2-3

Poziom trudności

Łatwy


Pomidorowe leczo z mięsem mielonym

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g ryżu
  • olej rzepakowy
  • Do smaku:
  • chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    W garnku rozgrzej olej i przesmaż na niej mięso mielone i posiekaną cebulę.

  • 2

    Paprykę i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do przesmażonego mięsa. Przyprawiamy pieprzem, chilli oraz solą.

  • 3

    Skórkę pomidorów nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Po paru chwilach wyciągamy pomidory z wrzątku i ściągamy skórkę. Obrane pomidory kroimy w kostkę i wraz z koncentratem dodajemy do pozostałych składników. Dusimy pod przykryciem co chwilę mieszając przez pare minut.

  • 4

    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  • 5

    Danie w garnku przyprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym ryżem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 7 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis