Pomidorowe leczo z mięsem mielonym Pomidorowe leczo z mięsem mielonym

Pomidorowe leczo z mięsem mielonym

Świeża młoda cukinia i mięso mielone to pyszne połączenie!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g ryżu
  • olej rzepakowy
  • Do smaku:
  • chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku rozgrzej olej i przesmaż na niej mięso mielone i posiekaną cebulę.
  • 2
    Paprykę i cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do przesmażonego mięsa. Przyprawiamy pieprzem, chilli oraz solą.
  • 3
    Skórkę pomidorów nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Po paru chwilach wyciągamy pomidory z wrzątku i ściągamy skórkę. Obrane pomidory kroimy w kostkę i wraz z koncentratem dodajemy do pozostałych składników. Dusimy pod przykryciem co chwilę mieszając przez pare minut.
  • 4
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • 5
    Danie w garnku przyprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne CukiniaObiadPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis