Podstawowy przepis na puree ziemniaczane Podstawowy przepis na puree ziemniaczane

Podstawowy przepis na puree ziemniaczane

Prosty i sprawdzony przepis na puree ziemniaczane z dodatkiem natki pietruszki.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2
    Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj. Pozostaw na małym gazie. Do ziemniaków dodaj masło i śmietanę, lekko podgrzej, żeby dodatki nie ochłodziły ziemniaków.
  • 3
    Ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem.Dodaj posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie tymianek. Wymieszaj, dosól do smaku.

1 komentarz

Mriusz 25 listopada 2021 (04:01)

Wyglada super!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa HashimotoObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis