Podsmażone ziemniaki z jajkiem i sosem tatarskim Podsmażone ziemniaki z jajkiem i sosem tatarskim

Podsmażone ziemniaki z jajkiem i sosem tatarskim

Idealne danie gdy zostaną nam ziemniaki po obiedzie!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 120 g ogórków konserwowych
  • 120 g majonezu
  • 100 g jogurt naturalny
  • pęk świeżego koperku
  • 6 jajek
  • 1 pęk szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier
  • olej

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki kroimy w plastry około 1 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości.
  • 2
    1 cebulę obieramy i kroimy kostkę.
  • 3
    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i lekko studzimy. Następnie smażymy partiami na dużej patelni na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4
    Na drugiej patelni podsmażamy przez około 3-4 min cebulę. Następnie dodajemy ją do ziemniaków. Zalewamy wszystko roztrzepanymi z solą i pieprzem jajkami. Ostrożnie obracamy, aż się zetną. Szczypiorek kroimy w drobną kostkę, posypujemy nim ziemniaki.
  • Sos tatarski:
  • 1
    Odsączone ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą, majonezem i jogurtem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa JajkaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis