Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia

Placuszki można łatwo zabrać na wynos w pojemniku np. jako lunch do pracy.

Ocena:

(1)
Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

10 placków

Poziom trudności

Średni


Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy (pieprz ziołowy, cytrynowy, oregano, przyprawa do ziemniaków)
  • sól, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła woda. Zetrzeć ziemniaki i cebulę.

  • 2

    Kroimy paprykę w kosteczkę i w dużej misce łączymy ze sobą: cukienie, ziemniaki, cebulę, paprykę, jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Bardzo polecam pieprz cytrynowy, który daje niesamowity aromat. Jeśli jednak akurat go nie posiadacie, może być zwykły.

  • 3

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. 

  • 4

    Formujemy placki na blaszce i zapiekamy przez około 45-50 minut. Ja w połowie czasu przewracam je na drugą stronę, pomagam sobie podważając placuszki nożem, ponieważ mogą przywrzeć delikatnie do papieru.


1 komentarz

Benia

5 kwietnia 2019 (21:21)

Dziś zaserwowałam rodzince na obiad te placuszki! Nie piekłam ich jednak w piekarniku tylko szybko smażyłam na patelni, tak jak zwykłe placki ziemniaczane. Wyszły genialnie. Mąż tak zachwalał i tak się nim zajadał, że nie nadążałam ich smażyć.

Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Kolacje

Autor: ewa · 10 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis