Placki ziemniaczane ze szpinakiem Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Uwielbiam placki ziemniaczane w wytrawnej wersji. Te zaserwowane są na szpinaku i smakuje wyśmienicie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ pęczku posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  • Placki:
  • 1
    Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2
    Starte ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, 1 jajkiem, dodać sól, pieprz, majeranek, koperek i wymieszać dokładnie.
  • 3
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki na złoty kolor. Usmażone placki wstawić do ciepłego piekarnika (w celu utrzymania temperatury potrawy).
  • Szpinak:
  • 1
    Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać aż do odparowania wody. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe jajka roztrzepać z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć
  • Sposób podania:
  • 1
    Gorący szpinak wyłożyć na placki ziemniaczane i podawać.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki CebulaSzpinakWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis