Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Uwielbiam placki ziemniaczane w wytrawnej wersji. Te zaserwowane są na szpinaku i smakuje wyśmienicie.

Ocena:

(0)
Placki ziemniaczane ze szpinakiem Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ pęczku posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  • Placki:
  • 1

    Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • 2

    Starte ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, 1 jajkiem, dodać sól, pieprz, majeranek, koperek i wymieszać dokładnie.

  • 3

    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki na złoty kolor. Usmażone placki wstawić do ciepłego piekarnika (w celu utrzymania temperatury potrawy).

  • Szpinak:
  • 1

    Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać aż do odparowania wody. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe jajka roztrzepać z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć

  • Sposób podania:
  • 1

    Gorący szpinak wyłożyć na placki ziemniaczane i podawać.


Skomentuj


Kuchnia: PolskaWegetariańska

Kategoria: · Przystawki

Autor: Justyna · 19 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis