Uwielbiam placki ziemniaczane w wytrawnej wersji. Te zaserwowane są na szpinaku i smakuje wyśmienicie.
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, 1 jajkiem, dodać sól, pieprz, majeranek, koperek i wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki na złoty kolor. Usmażone placki wstawić do ciepłego piekarnika (w celu utrzymania temperatury potrawy).
Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać aż do odparowania wody. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe jajka roztrzepać z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć
Gorący szpinak wyłożyć na placki ziemniaczane i podawać.
Skomentuj