Placki z jagodami Placki z jagodami

Placki z jagodami

Przepyszne jogurtowe placki z jagodami (świeżymi lub mrożonymi) to doskonała propozycja na śniadanie lub podwieczorek.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g jagód (w zależności od sezonu mogą być świeże lub mrożone)
  • olej do smażenia
  • Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • syrop klonowy/syrop z agawy/miód

Sposób przygotowania

  • 1
    Na początek przygotuj dwie miski. Oddziel żółtka od białek - białka ubij na sztywno.
  • 2
    Rozpuść w rondelku masło i odstaw do przestudzenia.
  • 3
    Do miski z żółtkami z dodaj cukier wanilinowy i brązowy oraz rozpuszczone przestudzone masło.
  • 4
    Utrzyj masę z żółtkami na białą masę. Następnie dodaj jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 5
    Na koniec dodaj ubitą pianę i jagody. Całość delikatnie wymieszaj.
  • 6
    Na rozgrzanym oleju usmaż małe placki z obu stron tak aby były wysmażone w środku .
  • 7
    Gotowe placuszki podawaj według upodobań ze śmietaną lub z miodem/syropem z agawy/syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Naleśniki i placki Dla dzieciJagodyŚniadanieŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis