Placki z jabłkami

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Placki z jabłkami to niezwykle smaczna przekąska, którą można podawać cukrem pudrem, dżemem, miodem albo syropem klonowym.

Ocena:

(2)
Placki z jabłkami Placki z jabłkami
Czas przygotowania

15min

Porcji z przepisu

16 placków

Poziom trudności

Łatwy


Placki z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 3 średnie jabłka - 450 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • po pół płaskiej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • szczypta łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia lub sodą.

  • 2

    Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep, dodaj mleko, cukier puder, jedną łyżeczkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Następnie powoli wsypuj mąkę i cały czas mieszając (najlepiej mikserem).

  • 3

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki – opcjonalnie możesz też zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami.

  • 4

    Do ciasta dodaj jabłka i płatki migdałów, wszystko wymieszaj łyżką.

  • 5

    Białka ubij mikserem na sztywną pianę, powoli dodaj do masy, cały czas delikatnie mieszając.

  • 6

    Rozgrzej dużą patelnię, dodaj odrobinę oleju i stołową łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.

  • 7

    Smaż około 1-2 minut z każdej strony.

  • 8

    Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub syropem klonowym.


2 komentarze

Magda

3 września 2018 (14:50)

Moje dzieci je uwielbiają

Weronika

8 listopada 2019 (15:09)

Udały się cudowne polecam!

Skomentuj


Kategoria: · Kolacje

Autor: Justyna · 3 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis