Uwielbiają je dzieci i dorośli. Placki z jabłkami to niezwykle smaczna przekąska, którą można podawać cukrem pudrem, dżemem, miodem albo syropem klonowym.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia lub sodą.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep, dodaj mleko, cukier puder, jedną łyżeczkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Następnie powoli wsypuj mąkę i cały czas mieszając (najlepiej mikserem).
Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki – opcjonalnie możesz też zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami.
Do ciasta dodaj jabłka i płatki migdałów, wszystko wymieszaj łyżką.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, powoli dodaj do masy, cały czas delikatnie mieszając.
Rozgrzej dużą patelnię, dodaj odrobinę oleju i stołową łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.
Smaż około 1-2 minut z każdej strony.
Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
2 komentarze
Magda
3 września 2018 (14:50)
Moje dzieci je uwielbiają
Weronika
8 listopada 2019 (15:09)
Udały się cudowne polecam!