Placki z batatów z marchewką i fetą

Wegetariańska przekąska, którą możemy podawać z zieloną sałatą, jogurtem lub ulubionym dipem. Świetnie się sprawdzi jako kolacja.

Ocena:

(1)
Placki z batatów z marchewką i fetą Placki z batatów z marchewką i fetą

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony deliciousmagazine.co.uk

Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Placki z batatów z marchewką i fetą

Składniki:

  • 1 batat o wadze około 300 gram
  • 2 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • pęczek kolendry
  • 200 gram fety
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • rukola

Sposób przygotowania:

  • 1

    Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.

  • 2

    W dużej misce połącz jajka, fetę, mąkę, kolendrę, pieprz i sól (nie używaj za dużo soli, gdyż feta jest słona), a następnie energicznie wymieszaj widelcem do połączenia się składników. Dodaj starte ziemniaki i bataty oraz cebulkę.

  • 3

    Formujemy dłońmi zwarte placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron.

  • 4

    Podajemy w towarzystwie rukoli.


1 komentarz

Hilly

18 listopada 2019 (06:24)

Wooow ale to jest pyszne

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciWegetariańska

Kategoria: · Kolacje · Przystawki

Autor: ewa · 20 lutego 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis