Pizza z pieczarkami Thermomix Pizza z pieczarkami Thermomix

Pizza z pieczarkami Thermomix

Cudowna pizza na pysznym cieście wykonana za pomocą Thermomixu. Ten przepis jest na pizze z pieczarkami i oliwkami (pepperoni).

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

2h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 220 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia miski
  • Dodatki:
  • 200 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 120 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 250 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w plastry
  • 50 g pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 50 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.
  • 2
    Dodać 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do niej ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  • Dodatki:
  • 1
    Do naczynia miksującego włożyć ser ementaler i ser mozzarella, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Sery przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • 2
    Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać oliwę, bazylię i sól, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  • 3
    Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • 4
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  • 5
    Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę pepperoni, pieczarki, paprykę i oliwki, wymieszać, odstawić.
  • 6
    Na całej powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie rozdrobnione pomidory, posypać rozdrobnionymi serami, następnie wyłożyć odważone wcześniej dodatki.
  • 7
    Piec 20-25 min (230°C).
  • 8
    Pizzę pepperoni z pieczarkami pokroić na 8 części, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

1 komentarz

Paweł 8 stycznia 2021 (14:53)

polecam mega przepis

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pizza PieczarkiThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis