Tradycyjne postne pierogi wigilijne z farszem z kapusty i grzybami według przepisu Ewy Wachowicz. Sekretem jest sposób na idealne ciasto pierogowe!
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat.
Zrobić dołek i wlać do niego wrzątek. Zagarnąć. Posiekać szybko nożem.
Gdy zrobią się kluski, zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko.
Znów zagarnąć nożem, a potem rozrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut, aby odpoczęło.
Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na cieniutki placek.
Szklanką wykroić krążki.
Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej moczyć je przez całą noc. Odcedzić je z wody (wody nie wylewać).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku.
Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do zeszklonej cebuli. Wymieszać.
Dodać po trochę wody z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Gotowym farszem nadziewać ciasto pierogowe.
Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 – 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotowe!
Skomentuj