Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz)

Tradycyjne postne pierogi wigilijne z farszem z kapusty i grzybami według przepisu Ewy Wachowicz. Sekretem jest sposób na idealne ciasto pierogowe!

Ocena:

(0)
Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz) Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz)
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Średni


Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1

    Mąkę przesiać na stolnicę lub blat.

  • 2

    Zrobić dołek i wlać do niego wrzątek. Zagarnąć. Posiekać szybko nożem.

  • 3

    Gdy zrobią się kluski, zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko.

  • 4

    Znów zagarnąć nożem, a potem rozrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut, aby odpoczęło.

  • 5

    Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na cieniutki placek.

  • 6

    Szklanką wykroić krążki.

  • Farsz:
  • 1

    Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej moczyć je przez całą noc. Odcedzić je z wody (wody nie wylewać).

  • 2

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku.

  • 3

    Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do zeszklonej cebuli. Wymieszać.

  • 4

    Dodać po trochę wody z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.

  • 5

    Gotowym farszem nadziewać ciasto pierogowe.

  • 6

    Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 – 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotowe!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 10 grudnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis