Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz) Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz)

Pierogi wigilijne (Ewy Wachowicz)

Tradycyjne postne pierogi wigilijne z farszem z kapusty i grzybami według przepisu Ewy Wachowicz. Sekretem jest sposób na idealne ciasto pierogowe!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Mąkę przesiać na stolnicę lub blat.
  • 2
    Zrobić dołek i wlać do niego wrzątek. Zagarnąć. Posiekać szybko nożem.
  • 3
    Gdy zrobią się kluski, zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko.
  • 4
    Znów zagarnąć nożem, a potem rozrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut, aby odpoczęło.
  • 5
    Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na cieniutki placek.
  • 6
    Szklanką wykroić krążki.
  • Farsz:
  • 1
    Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej moczyć je przez całą noc. Odcedzić je z wody (wody nie wylewać).
  • 2
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku.
  • 3
    Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do zeszklonej cebuli. Wymieszać.
  • 4
    Dodać po trochę wody z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
  • 5
    Gotowym farszem nadziewać ciasto pierogowe.
  • 6
    Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 – 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotowe!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyKapustaObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis