Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado

Prosty przepis na łososia z piekarnika w towarzystwie sałatki z jajkiem i awokado. Sałatkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Całość się idealnie komponuje

Ocena:

(0)
Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado

Składniki:

  • 2 nie duże kawałaki fileta z łososia (razem około 150 g)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  • 1

    Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i oprósz cytrynowym pieprzem.

  • 2

    Rozłóż dwa kawałki folii aluminiowej, smaruj je masłem i na każdym ułóż 1 kawałek fileta. Posyp go posiekanym koperkiem i zawiń dokładnie folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 12 minut.

  • 3

    W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i przekrój na pół.

  • 4

    Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.

  • 5

    Mix sałat umyj, osusz i wrzuć do miski. Awokado obierz i pokrój na mniejsze plastry, możesz je skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało – dodaj je do sałaty. Na samym wierzchu połóż jajka i polej wszystko sosem jogurtowo – majonezowym.

  • 6

    Sałatkę podawaj z upieczonym łososiem.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaŚródziemnomorskaWłoska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje · Sałatki

Autor: Justyna · 2 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis