Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado

Pieczony łosoś podawany z sałatką z awokado

Prosty przepis na łososia z piekarnika w towarzystwie sałatki z jajkiem i awokado. Sałatkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Całość się idealnie komponuje

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 nie duże kawałaki fileta z łososia (razem około 150 g)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania

  • 1
    Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i oprósz cytrynowym pieprzem.
  • 2
    Rozłóż dwa kawałki folii aluminiowej, smaruj je masłem i na każdym ułóż 1 kawałek fileta. Posyp go posiekanym koperkiem i zawiń dokładnie folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 12 minut.
  • 3
    W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i przekrój na pół.
  • 4
    Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
  • 5
    Mix sałat umyj, osusz i wrzuć do miski. Awokado obierz i pokrój na mniejsze plastry, możesz je skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało - dodaj je do sałaty. Na samym wierzchu połóż jajka i polej wszystko sosem jogurtowo - majonezowym.
  • 6
    Sałatkę podawaj z upieczonym łososiem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Sałatki AwokadoHashimotoJajkaKolacjaŁosośObiadRybaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis