Prosty przepis na łososia z piekarnika w towarzystwie sałatki z jajkiem i awokado. Sałatkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Całość się idealnie komponuje
Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i oprósz cytrynowym pieprzem.
Rozłóż dwa kawałki folii aluminiowej, smaruj je masłem i na każdym ułóż 1 kawałek fileta. Posyp go posiekanym koperkiem i zawiń dokładnie folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 12 minut.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i przekrój na pół.
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
Mix sałat umyj, osusz i wrzuć do miski. Awokado obierz i pokrój na mniejsze plastry, możesz je skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało – dodaj je do sałaty. Na samym wierzchu połóż jajka i polej wszystko sosem jogurtowo – majonezowym.
Sałatkę podawaj z upieczonym łososiem.
Skomentuj