Pieczony kurczak Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Jeśli szukasz przepisu na to jak upiec kurczaka, tak aby miał chrupiącą skórkę to jest na to bardzo prosty sposób. Cały sekret w tym, żeby skórę kurczaka wysmarować masłem i powtórzyć ten proces, po godzinie pieczenia.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kurczak (najlepiej tzw. zagrodowy)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1-2 czerwone cebule
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Myjemy i osuszamy kurczaka. Następnie nacieramy go solą i smarujemy dokładnie masłem. Gdy będzie dobrze wysmarowany obsypujemy go majerankiem.
  • 2
    Do wnętrza kurczaka wkładamy obraną cebulę, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku.
  • 3
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Przygotowanego kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy go oliwą i pieczemy przez 50 minut.
  • 4
    Po 50 minutach pieczenia ostrożnie podlewamy kurczaka powstałym tłuszczem. Następnie ponownie smarujemy skórę kurczaka masłem i pieczemy jeszcze 40 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ImprezaKurczakObiadObiad z kurczakiemObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis