Pieczony kurczak

Jeśli szukasz przepisu na to jak upiec kurczaka, tak aby miał chrupiącą skórkę to jest na to bardzo prosty sposób. Cały sekret w tym, żeby skórę kurczaka wysmarować masłem i powtórzyć ten proces, po godzinie pieczenia.

Ocena:

(0)
Pieczony kurczak Pieczony kurczak
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Pieczony kurczak

Składniki:

  • 1 kurczak (najlepiej tzw. zagrodowy)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1-2 czerwone cebule
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

  • 1

    Myjemy i osuszamy kurczaka. Następnie nacieramy go solą i smarujemy dokładnie masłem. Gdy będzie dobrze wysmarowany obsypujemy go majerankiem.

  • 2

    Do wnętrza kurczaka wkładamy obraną cebulę, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku.

  • 3

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Przygotowanego kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy go oliwą i pieczemy przez 50 minut.

  • 4

    Po 50 minutach pieczenia ostrożnie podlewamy kurczaka powstałym tłuszczem. Następnie ponownie smarujemy skórę kurczaka masłem i pieczemy jeszcze 40 minut.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 7 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis