Pieczony kurczak w białym winie

Tę potrawę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.

Ocena:

(0)
Pieczony kurczak w białym winie Pieczony kurczak w białym winie
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Pieczony kurczak w białym winie

Składniki:

  • listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj zioła z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprze.

  • 2

    Obtocz dokładnie kawałki kurczaka w mieszance ziół.

  • 3

    Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż kurczaka przez około 2 min z każdej ze stron, tak aby był złotobrązowy. Przełóż go na blachę do pieczenia.

  • 4

    Do oliwy która pozostała na patelni dodaj wino i zagotuj, mieszając. Gotuj przez 3 min, następnie polej winem kurczaka.

  • 5

    Piecz mięso w piekarniku około 40 min aż będzie wypieczone i miękkie. Podawaj je od razu.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 24 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis