Pieczony kurczak (przepis Magdy Gessler)

Kurczak z piekarnika według przepisu Mady Gessler to rewelacyjne danie obiadowe, które sprawdzi się również na imprezach. Kurczak jest chrupiący, aromatyczny i soczysty. Polecam głownie ze względu na farsz z wątróbki i dużą ilość ziół! Dla mnie jest to zdecydowanie najlepszy przepis na kurczaka faszerowanego!

Ocena:

(0)
Pieczony kurczak (przepis Magdy Gessler) Pieczony kurczak (przepis Magdy Gessler)
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

1 kurczak

Poziom trudności

Łatwy


Pieczony kurczak (przepis Magdy Gessler)

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
  • 40 dag wątróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 bułka do namoczenia
  • 2 szklanki mleka
  • Przyprawy:
  • 3 pęczki świeżego koperku
  • 3 natki świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek (suszony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie należy go natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem i czosnkiem. Tak samo nacieramy kurczaka z wierzchu. Odstaw do lodówki na mniej więcej 40 minut.

  • 2

    Bułkę należy namoczyć w misce z mlekiem. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj do masy żółtko, i nadal ucieraj. Białko ubij mikserem na pianę i powoli (za pomocą łyżki) delikatnie dodaj do masy maślanej i ostrożnie wymieszaj.

  • 3

    Namoczoną bułkę odsącz, rozgnieć w ręku i dodaj do maślano-jajecznej masy – znów delikatnie wymieszaj.

  • 4

    Wątróbkę myjemy i osuszamy. Następnie drobno ją siekamy. Siekamy również pietruszkę i koperek. Wrzucamy wszystko do dużej miski.

  • 5

    W misce wymieszaj wątróbkę i zieleninę. Dodaj masę maślano-jajeczną i dopraw dużą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

  • 6

    Czas nadziać kurczaka farszem, na koniec zaszyj go grubą nicią lub zepnij wykałaczkami. Kurczaka wstaw do naczynia żaroodpornego lub brytfanki (naczynie wysmaruj masłem). Piecz w 200 stopniach C przez około 50 minut Gdy w trakcie pieczenie kurczak puści sok, podlej go nim 2-3 razy. Gotowe!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: MARTA · 3 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis