Pieczony kurczak pachnący rozmarynem Pieczony kurczak pachnący rozmarynem

Pieczony kurczak pachnący rozmarynem

Włoski przepis na pieczonego kurczaka z rozmarynem, podlewany białym winem. Kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

dla 4 osób

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg udźca z kurczaka lub 4 uda - ćwiartki
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Listki rozmarynu drobno posiekaj, wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i tymiankiem.
  • 3
    Obtocz kawałki kurczaka w mieszance ziół.
  • 4
    Na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, smaż na niej kurczaka po 2 min z każdej strony, aż będzie miał złotobrązową skórkę. Następnie przełóż go na blachę do pieczenia.
  • 5
    Do tłuszczu, który wytworzył się podczas pieczenia kurczaka na patelni dodaj wino i zagotuj, mieszając. Gotuj 3 minuty, następnie polem winem kurczaka. Piecz przez 40 minut, aż kurczak będzie miękki i wypieczony. Podawaj od razu.

1 komentarz

Marzena 28 marca 2019 (13:32)

prosty i dobry

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis