Dorsz zapiekany z kruszonką z natki pietruszki, bułki tartej, papryczki chilli, czosnku i skórki z cytryny to niewątpliwie jedna z najlepszych potraw rybnych, która gości na naszym stole. Polecam
Średnia ocen: 0(0)
25min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
4 filety z dorsza
posiekana natka pietruszki
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
skórka starta z cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz cytrynowy
olej
Sposób przygotowania
1
Filety opłukać, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić.
2
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
3
Posiekać drobno natkę pietruszki i wrzucić do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę chili pozbawić nasion, drobno posiekać i razem z czosnkiem i pietruszką umieścić w misce. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić.
4
Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać i dodać do miski z pietruszką, czosnkiem, papryczką i skórka cytryny. Wszystko mocno skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
5
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobina olejem. Dorsza ułożyć w naczyniu, piec w temperaturze 190 stopni.
6
Po 15 minutach wyciągnąć, ułożyć na filetach kruszonkę i piec jeszcze 5 minut.
Dodaj komentarz