Pieczony dorsz pod kruszonką Pieczony dorsz pod kruszonką

Pieczony dorsz pod kruszonką

Dorsz zapiekany z kruszonką z natki pietruszki, bułki tartej, papryczki chilli, czosnku i skórki z cytryny to niewątpliwie jedna z najlepszych potraw rybnych, która gości na naszym stole. Polecam

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • posiekana natka pietruszki
  • 50 g bułki tartej
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej

Sposób przygotowania

  • 1
    Filety opłukać, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić.
  • 2
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
  • 3
    Posiekać drobno natkę pietruszki i wrzucić do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, papryczkę chili pozbawić nasion, drobno posiekać i razem z czosnkiem i pietruszką umieścić w misce. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić.
  • 4
    Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać i dodać do miski z pietruszką, czosnkiem, papryczką i skórka cytryny. Wszystko mocno skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
  • 5
    Naczynie żaroodporne wysmarować odrobina olejem. Dorsza ułożyć w naczyniu, piec w temperaturze 190 stopni.
  • 6
    Po 15 minutach wyciągnąć, ułożyć na filetach kruszonkę i piec jeszcze 5 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne CytrynaHashimotoObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis