Pieczona polędwiczka w sosie winnym Pieczona polędwiczka w sosie winnym

Pieczona polędwiczka w sosie winnym

Pieczona polędwiczka podawana z puree ziemniaczanym i gotowanym brokułem. Prosty, a zarazem bardzo efektowny i smaczny obiad!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 120 g polędwiczki wieprzowej
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • Puree ziemniaczane:
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szczypty soli
  • Dodatki:
  • 1/4 brokuła

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Posiekaj cebulę i czosnek.
  • 3
    W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wino, musztardę, cebulę i czosnek.
  • 4
    Polędwiczki natrzyj pieprzem i tymiankiem, następnie włóż do zalewy.
  • 5
    Piecz około 30 minut pod przykryciem.
  • Puree ziemniaczane:
  • 1
    Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2
    Odcedź i uduś ziemniaki z masłem.
  • Dodatki:
  • 1
    Ugotuj w osolonej wodzie brokuła.
  • 2
    Polędwiczki podawaj w towarzystwie puree i brokuła.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne BrokułObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis