Pieczona polędwiczka w sosie winnym

Pieczona polędwiczka podawana z puree ziemniaczanym i gotowanym brokułem. Prosty, a zarazem bardzo efektowny i smaczny obiad!

Ocena:

(0)
Pieczona polędwiczka w sosie winnym Pieczona polędwiczka w sosie winnym
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

1

Poziom trudności

Łatwy


Pieczona polędwiczka w sosie winnym

Składniki:

  • 120 g polędwiczki wieprzowej
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • Puree ziemniaczane:
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szczypty soli
  • Dodatki:
  • 1/4 brokuła

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

  • 2

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • 3

    W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wino, musztardę, cebulę i czosnek.

  • 4

    Polędwiczki natrzyj pieprzem i tymiankiem, następnie włóż do zalewy.

  • 5

    Piecz około 30 minut pod przykryciem.

  • Puree ziemniaczane:
  • 1

    Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.

  • 2

    Odcedź i uduś ziemniaki z masłem.

  • Dodatki:
  • 1

    Ugotuj w osolonej wodzie brokuła.

  • 2

    Polędwiczki podawaj w towarzystwie puree i brokuła.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 17 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis