Pasztet z cukini

Przepis na pasztet z cukinii, marchewki z dodatkiem kaszy jaglanej, zwany również jako chlebek z cukinii.

Ocena:

(0)
Pasztet z cukini Pasztet z cukini
Czas przygotowania

1h 15min

Porcji z przepisu

1 blaszka

Poziom trudności

Zaawansowany


Pasztet z cukini

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 marchewki
  • 80 g kaszy zmielonej jaglanej
  • 2 jajka
  • pół średniej cebuli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 10-15 minut.

  • 2

    W tym czasie siekamy cebulę w drobną kosteczkę i ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach.

  • 3

    Jajka ubijamy przez chwilę mikserem, bądź dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną.

  • 4

    Z cukinii odsączamy nadmiar soku i dodajemy cebulę, marchewkę oraz jajka.

  • 5

    Dodajemy zmieloną kaszę jaglaną. Ja ją mielę w młynku do kawy tak aby wyglądała jak mąka 🙂 Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. 

  • 6

    Całą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki. Moja ma długość 30 cm.

  • 7

    Dla łatwiejszego wyciągnięcia z pasztetu z keksówki można wysmarować papier masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. 

  • 8

    Pasztet zapiekam w teperaturze 180 stopni termoobieg przez 50 minut, na ostatnie 10 minut włączam opcję (góra-dół)


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 4 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis