Papryki faszerowane kuskusem i bakłażanem Papryki faszerowane kuskusem i bakłażanem

Papryki faszerowane kuskusem i bakłażanem

Papryka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C z kolei kuskus jest bogaty w żelazo. Danie bardzo smaczne, syte, idealne na obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

218 kcal/porcję

Składniki

  • 4 papryki
  • oliwa do skopienia papryk
  • 1/2 bakłażana
  • 1 marchewka
  • 15 dag kuskusu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry i posolić. Odstawić na 15 min. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bakłażana. Skropić oliwą. Piec 15 min w 200 stopniach C. W połowie pieczenia plastry obrócić na drugą stronę. Po wystudzeniu drobno posiekać.
  • 2
    Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem, tak aby woda sięgała około 1 cm ponad kaszę, przykryć miskę talerzem. Po 5-7 min kuskus powinien nasiąknąć wodą.
  • 3
    Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kuskus wymieszać z bakłażanem i marchewką, doprawić solą i pieprzem.
  • 4
    Umyte i osuszone papryki przekroić na pól, pozbyć się gniazd nasiennych. Napełnić je farszem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec przykryte folią aluminiową około 40 min w temp. 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ImprezaKaszaObiadPaprykaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis