Papryki faszerowane kaszą i warzywami

Polecam faszerowane papryki w wersji wegetariańskiej to pyszny, zdrowy i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Ocena:

(0)
Papryki faszerowane kaszą i warzywami Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Papryki faszerowane kaszą i warzywami

Składniki:

  • 3 papryki (mogą być czerwone lub żółte)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozarrelli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Papryki przekrój na pół lub odetnij im tylko górę (w zależności od tego jak wolisz). Następnie zalej je w garbku wrzątkiem i przez około 1 minut gotuj. Następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.

  • 3

    Przygotuj większą patelnię, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kosteczki, dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy w proszku.

  • 4

    Podsmażaj chwili, a następnie dodaj posiekaną papryczkę chili i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Smaż około 5 min od czasu do czasu mieszając.

  • 5

    Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj następne 5 min. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.

  • 6

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Papryki wypełnij farszem i zapiekaj przez około 25 min. Po 15 minutach pieczenia posyp papryki startym serem mozzarella.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 6 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis