Wege przepis na faszerowane papryki z piekarnika. Dodatek pomidorów i pietruszki sprawia, że danie jest wyraziste i obłędne w smaku. Danie idealne zarówno na obiad jak i kolację.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę dokładnie umyj, odetnij górną część i usuń ze środka gniazda nasienne. Następnie sparz je wrzątkiem.
Pomidor również umyj i sparz wrzątkiem, nastęobnie drobno pokrój.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojonego pomidora, ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz sól, pieprz, natkę pietruszki, kurkumę i zioła prowansalskie.
Nadziej papryki masą i przykryj odciętą częścią papryki.
Piecz przez 25 minut, podawaj na ciepło.
Skomentuj