Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami

Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami

Wege przepis na faszerowane papryki z piekarnika. Dodatek pomidorów i pietruszki sprawia, że danie jest wyraziste i obłędne w smaku. Danie idealne zarówno na obiad jak i kolację.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 papryki
  • 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 garście pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • 2
    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3
    Paprykę dokładnie umyj, odetnij górną część i usuń ze środka gniazda nasienne. Następnie sparz je wrzątkiem.
  • 4
    Pomidor również umyj i sparz wrzątkiem, nastęobnie drobno pokrój.
  • 5
    Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
  • 6
    Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojonego pomidora, ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz sól, pieprz, natkę pietruszki, kurkumę i zioła prowansalskie.
  • 7
    Nadziej papryki masą i przykryj odciętą częścią papryki.
  • 8
    Piecz przez 25 minut, podawaj na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa FitKaszaKolacjaObiadPieczarkiWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis