Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami

Wege przepis na faszerowane papryki z piekarnika. Dodatek pomidorów i pietruszki sprawia, że danie jest wyraziste i obłędne w smaku. Danie idealne zarówno na obiad jak i kolację.

Ocena:

(0)
Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Papryki faszerowane kaszą i pieczarkami

Składniki:

  • 2 papryki
  • 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 garście pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

  • 2

    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 3

    Paprykę dokładnie umyj, odetnij górną część i usuń ze środka gniazda nasienne. Następnie sparz je wrzątkiem.

  • 4

    Pomidor również umyj i sparz wrzątkiem, nastęobnie drobno pokrój.

  • 5

    Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.

  • 6

    Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojonego pomidora, ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz sól, pieprz, natkę pietruszki, kurkumę i zioła prowansalskie.

  • 7

    Nadziej papryki masą i przykryj odciętą częścią papryki.

  • 8

    Piecz przez 25 minut, podawaj na ciepło.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 2 grudnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis