Naleśniki z rukolą, burakiem i awokado Naleśniki z rukolą, burakiem i awokado

Naleśniki z rukolą, burakiem i awokado

Moja propozycja na klasyczne naleśniki z oryginalnym farszem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe
  • 300 gram mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Farsz
  • 1 awokado
  • garść rukoli
  • 1 burak
  • Sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 sok z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • Dekoracja
  • kiełki buraka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • 1
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj w misce do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę mleka, jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki. Ciasto przed smażeniem dobrze jest odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, jednak nie jest to konieczne.
  • 2
    Rozgrzej patelnię i delikatnie ja natłuść. Chochelką wlewaj ciasto na środek patelni, rozprowadzając je po jej powierzchni. Smaż z obu stron.
  • 3
    Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw.
  • 4
    Buraka obierz, przepłucz w wodzie, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 5
    Awokado obierz i pokrój w plastry, rukolę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • 6
    Na usmażone naleśniki rozłóż kawałki buraka, rukolę oraz awokado, wszystko polej sosem i złóż naleśnika i udekoruj kiełkami buraka.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki AwokadoBurakiDla kobiet w ciążyFitHashimotoKolacjaObiadRukola

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis