Naleśniki z kremem mascarpone i owocami Naleśniki z kremem mascarpone i owocami

Naleśniki z kremem mascarpone i owocami

Naleśniki w zależności od sezonu i pory roku podajemy z ulubionymi owocami, na przykład latem z truskawkami, borówkami czy malinami. Zimową porą idealnie sprawdzą się banany z kawałkami czekolady lub pomarańcze. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • Krem do naleśników:
  • 3 żółtka jaj
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatki:
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub i ponownie zmiksować. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni do naleśników.
  • Krem do naleśników:
  • 1
    Żółtka dobrze utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec dodać ubitą, sztywną śmietankę i sok z cytryny, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć kremem naleśniki i trzymać je w lodówce. Naleśniki przed podaniem dekorujemy ulubionymi owocami, mogą to być w zależności od sezonu: truskawki, borówki, maliny. Zimową porą idealnie sprawdzą się banany z kawałkami czekolady lub pomarańcze.

1 komentarz

Kamilla 15 marca 2019 (09:52)

Co prawda mam swój ulubiony przepis na naleśniki, ale te z serkiem mascarpone rzeczywiście pyszotka!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Na słodko Naleśniki i placki Dla dzieciJajkaKolacjaMascarponeObiadŚniadanieŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis