Nacinane piersi z kurczaka ze szpinakiem Nacinane piersi z kurczaka ze szpinakiem

Nacinane piersi z kurczaka ze szpinakiem

Poważnie! To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na super pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 300 g szpinaku typy baby
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150 g koziego sera (pokruszonego) jeśli nie lubimy może być ser Ricotta
  • 1 ząbek czosnku (jak ktoś bardzo lubi mogą być 2 ząbki)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodkiej i ostrej papryki
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni - termoobieg.

  • 2

    Masło rozpuszczamy na gorącej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak.

    Co jakiś czas mieszamy drewnianą łopatką, a po 3-4 minutach, gdy szpinak zmniejszy swą objętość przekładamy go do miski.

  • 3

    Do gorącego szpinaku dodajemy pokruszony kozi ser, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

  • 4

    Piersi z kurczaka nacinamy w poprzek w odstępie około 1 cm. Należy uważać, aby nie przeciąć ich do końca.

  • 5

    Każde nacięcie wypełniamy szpinakowym farszem. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i mieszanką słodkiej i ostrej papryki.

  • 6

    Piersi posypujemy startym serem mozzarella.

  • 7

    Umieszczamy piersi z kurczaka w piekarniku i zapiekamy 20 – 25 minut. W razie potrzeby dłużej. Wszystko zależy od tego jakiej grubości i wielkości mamy piersi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiemSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis