Poważnie! To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na super pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka.
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni – termoobieg.
Masło rozpuszczamy na gorącej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak.
Co jakiś czas mieszamy drewnianą łopatką, a po 3-4 minutach, gdy szpinak zmniejszy swą objętość przekładamy go do miski.
Do gorącego szpinaku dodajemy pokruszony kozi ser, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Piersi z kurczaka nacinamy w poprzek w odstępie około 1 cm. Należy uważać, aby nie przeciąć ich do końca.
Każde nacięcie wypełniamy szpinakowym farszem. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i mieszanką słodkiej i ostrej papryki.
Piersi posypujemy startym serem mozzarella.
Umieszczamy piersi z kurczaka w piekarniku i zapiekamy 20 – 25 minut. W razie potrzeby dłużej. Wszystko zależy od tego jakiej grubości i wielkości mamy piersi.
Skomentuj