Miodowy kurczak z brokułem i szparagami Miodowy kurczak z brokułem i szparagami

Miodowy kurczak z brokułem i szparagami

Aromatyczny kurczak w sosie miodowym z zielonymi warzywami, nie tylko wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jest też daniem pożywnym i pełnowartościowymi.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sos Miodowo-Sezamowy:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżkę oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • Kurczak z warzywami:
  • 3/4 szklanki nieugotowanego ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 brokuła pokrojonego na małe kawałki
  • pęczek zielonych szparagów pokrojone na kawałki
  • 2 duże piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałki
  • sól pieprz
  • płaty czerwonej papryki opcjonalne
  • garść sezamu

Sposób przygotowania

  • 1
    Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.
  • 2
    Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie podziel go na 4 porcje.
  • 3
    Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj brokuły i szparagi. Gotuj przez 5 minut, aż warzywa będą jasnozielone i miękkie. Następnie ułóż je obok ryżu.
  • 4
    Na tej samej patelnie na której smażyliśmy warzywa, rozgrzej oliwę i wrzuć kurczaka. Dopraw solą, pieprzem oraz płatkami czerwonej papryki. Smaż przez 7-8 min. Dodaj sos i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • 5
    Kurczaka przekładamy obok ryżu i warzyw, polewamy sosem z patelni. Dekorujemy sezamem.
  • 6
    Te danie można zaserwować jako obiad dla 4 osób, lub równie dobrze może stać się naszym posiłkiem na wynos i posłużyć jako lunch w pracy. Wystarczy przełożyć podzielone porcje do pojemników na lunch i przechowywać w lodówce do 4 dni. Wówczas przed zjedzeniem należy posiłek podgrzać.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne BrokułKurczakObiad z kurczakiemRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis