Makaron z zielonym sosem

Pyszny sos do makaronu na bazie brokuła to idealny sposob, aby przemycić moc witamin i wartości odżywczych w postaci sosu.

Ocena:

(2)
Makaron z zielonym sosem Makaron z zielonym sosem
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Makaron z zielonym sosem

Składniki:

  • 250 g brokułów
  • 1 garść świeżych posiekanych liści bazylii
  • ½ garści pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g parmezanu startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mleka
  • Dodatkowo:
  • makaron penne lub spaghetti

Sposób przygotowania:

  • 1

    Brokuła ugotuj aldente. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą – zachowa wówczas piękny zielony kolor.

  • 2

    Brokuła przełóż do kielicha blendera wraz z bazylią, pietruszką, orzechami i 1 łyżką oliwy.

  • 3

    Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Następnie dodaj go do sosu.

  • 4

    Dodaj też połowę startego parmezanu, sól, pieprz i jeszcze raz wszystko zblenduj.

  • 5

    Dolej odrobinę mleka, aby uzyskać kremową konsystencję sosu.

  • 6

    Sos podawaj z ugotowanym makaronem, na koniec posyp danie pozostałym parmezanem. Smacznego.


2 komentarze

marek

20 maja 2020 (10:04)

Super obiadek wyszedł! Żona powiedziała, że jeszcze nigdy nie wyszło mi nic tak pysznego 😀

RAF

22 listopada 2020 (19:41)

Coś tu jest nie tak chyba powinno być 10g orzechów zamiast 100

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne · Sosy

Autor: JagodaGotuje · 27 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis