Makaron z sosem, pieczarkami i kurczakiem

Pyszny makaron z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym!

Ocena:

(0)
Makaron z sosem, pieczarkami i kurczakiem Makaron z sosem, pieczarkami i kurczakiem
Czas przygotowania
30min
Porcji z przepisu
4
Poziom trudności
Łatwy

Makaron z sosem, pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • makaron
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Przyprawy:
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w ziołach prowansalskich.

  • 2

    Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i pokroimy w plasterki.

  • 3

    Rozgrzewamy patelnię z odrobiną ilością oleju i zeszklij cebulkę, dodajemy pierś z kurczaka i chwilę podsmażamy Dorzucamy pieczarki i doprawiamy je solą i papryką w proszku.

  • 4

    Dusimy całość pod przykryciem około 8- 10 minut. Zdejmujemy po tym czasie pokrywkę i wlewamy śmietankę i czekamy aż się zagotuje.
    1 łyżkę mąki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, tak by nie było grudek i dolewamy do sosu i mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.

  • 5

    Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  • 6

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron podajemy z przygotowanym sosem, pieczarkami i kurczakiem. Dodatkowo możemy posypać danie parmezanem.


Skomentuj


Kuchnia: Śródziemnomorska

Kategoria: · Dania główne

Autor: ewa · 28 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis