Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Makaron z patelni z pieczarkami i bakłażanem z dodatkiem passaty pomidorowej to idealna propozycja na szybką kolację lub obiad. Jest to zdrowy i tak bardzo smaczny posiłek, że na pewno zagości na waszych stołach!

Ocena:

(0)
Makaron z pieczarkami i bakłażanem Makaron z pieczarkami i bakłażanem
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 200 g makaronu np. świderki lub penne
  • 2 garście pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż go do durszlaka i posyp solą. Odczekaj około 10 minut – wtedy pozbędziesz się z niego nadmiaru wody.

  • 2

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być ugotowany al dente.

  • 3

    Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Po chwilę dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.

  • 4

    Następnie dodaj bakłażana, po około 3 minutach smażenia dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.  Zamieszaj i jeszcze chwilę smaż.

  • 5

    Dodaj makaron i passatę pomidorową. Wymieszaj. Po chwili dopraw solą, pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 18 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis