Makaron z pesto w 25 minut Makaron z pesto w 25 minut

Makaron z pesto w 25 minut

Szybki obiad, czyli makaron z pysznym pesto. Jest to idealny przepis dla zabieganych, pracujących i chcących zjeść coś pysznego i domowego! Aromat bazylii i smak orzechów oczarują Was w tym daniu.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g makaronu typu sphagetti
  • 3 garście świeżej bazylii (1 doniczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 20 g tartego parmezanu lub sera Grana Padano
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż się lekko zarumienią.
  • 3
    Orzeszki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan lub ser grana padano, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.
  • 4
    Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos i dopraw do smaku. Jeśli konsystencja sosu jest za gęsta – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadka – dodaj bazylię lub parmezan.
  • 5
    Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i podawaj z pomidorkami koktajlowymi. Na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę parmezanu lub grana padano. Smacznego!

1 komentarz

Kaja 8 kwietnia 2019 (15:22)

Pierwszy raz robiłam sama pesto, wyszło idealne, bardzo smaczne i aromatyczne. Jestem zaskoczona prostotą i szybkością z jaką wykonałam tak smaczne dnie. Zamiast parmezanu użyłam sera grana padano (bo dużo tańszy) 🙂 i wyszło boskie.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa MakaronObiadObiad z makaronemOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis