Makaron z mięsem mielonym i rukolą

Makaron z mięsem w pysznym sosem i warzywami. Doskonała propozycja na obiad we włoskich stylu.

Ocena:

(0)
Makaron z mięsem mielonym i rukolą Makaron z mięsem mielonym i rukolą
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Makaron z mięsem mielonym i rukolą

Składniki:

  • 400 g mięso mielonego (najlepiej z indyka)
  • 400 g makaronu (najlepiej penne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g rukoli
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry
  • skórka starta z ½ limonki
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 50 g parmezanu lub grande padano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażmy na nim mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprze, a gdy nabierze brązowego koloru dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

  • 2

    Następnie dodajemy curry i skórkę startą z limonki. Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.

  • 3

    Teraz na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i 2 łyżki przegotowanej wody. Gotujemy około 10 min co jakiś czas mieszając.

  • 4

    W tym czasie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 5

    Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki (nie grubsze niż 3 mm). Dodajemy je do mięsa wraz z makaronem. Mieszamy i dodajemy sok z limonki. Smażymy wszystko razem co chwilę mieszając przez około 5-7 min, aż pieczarki zmiękną.

  • 6

    Następnie dodajemy rukolę i mieszamy. Ściągamy patelnie z ognia, gotowe danie przekładamy na talerze. Dodajemy na każdy talerz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i dekorujemy startym na tarce serem typu parmezan.


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Dania główne

Autor: MARTA · 19 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis