Makaron z mięsem w pysznym sosem i warzywami. Doskonała propozycja na obiad we włoskich stylu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażmy na nim mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprze, a gdy nabierze brązowego koloru dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Następnie dodajemy curry i skórkę startą z limonki. Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.
Teraz na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i 2 łyżki przegotowanej wody. Gotujemy około 10 min co jakiś czas mieszając.
W tym czasie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki (nie grubsze niż 3 mm). Dodajemy je do mięsa wraz z makaronem. Mieszamy i dodajemy sok z limonki. Smażymy wszystko razem co chwilę mieszając przez około 5-7 min, aż pieczarki zmiękną.
Następnie dodajemy rukolę i mieszamy. Ściągamy patelnie z ognia, gotowe danie przekładamy na talerze. Dodajemy na każdy talerz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i dekorujemy startym na tarce serem typu parmezan.
Skomentuj