Makaron z cukinii z wieprzowiną Makaron z cukinii z wieprzowiną

Makaron z cukinii z wieprzowiną

Spaghetti z cukinii to idealna propozycja dla wszystkich którzy chcą uniknąc w swojej diecie produktów mącznych. W przepisie zamiast mięsa wieprzowego można użyć np. wołowiny, jednak będzie to wymagało dłuższej obróbki termicznej. Jest to bez wątpienia dane z mięsem dla całej rodziny!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 i 1,5 papryki czerwonej
  • 40 g sera typu feta
  • 1 cukinia
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czosnek
  • 2 rzodkiewki g rzodkiewka
  • pęczek świeżego koperku
  • sos sojowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso pokrój w drobną kostkę i przypraw solą, pieprzem.
  • 2
    Na patelni usmaż mięso, tak aby skruszało i zmiękło. Gdy mięso się zezłoci na wierzchu z każdej strony, podlej je wodą i odrobiną sosu sojowego i duś pod przykryciem, Co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przypala, jeśli zachodzi taka potrzeba dodawaj sukcesywnie wodę.
  • 3
    W międzyczasie gdy mięso się dusi weź obieraczkę do warzyw i obierz cukinię na cienkie i długie paski przypominające wstążki. Przestań obierać jak dotrzeć do pestek. To będzie twój makaron. Podsmaż go przez około 3 minuty na kilku kroplach oliwy.
  • 4
    Rozgrzej pół łyżki oliwy na patelni na której podsmażana była cukinia i krótko podsmaż na niej posiekany drobno czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
  • 5
    Makaron z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj mięso, pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i posiekany koperek. Gotowe!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne CukiniaMakaronObiadObiad z cukiniąPapryka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis