Makaron spaghetti z krewetkami Makaron spaghetti z krewetkami

Makaron spaghetti z krewetkami

Niesamowite połączenie krewetek z aromatycznymi pomidorami i świeżą rukolą.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 400 g krewetek średniej wielkości (świeże lub rozmrożone)
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 puszki pomidorów pelati
  • 5 ząbków czosnku
  • odrobina papryczki chilli
  • 2 garście rukoli
  • garść natki pietruszki
  • ser grana padano lub parmezan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Myjemy, obieramy i oczyszczamy krewetki. Osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  • 3
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili.
  • 4
    Po chwili dodajemy krewetki i smażymy je po około 3 minuty z każdej strony.
  • 5
    Siekamy suszone pomidory i dorzucamy je do składników na patelni. Wszystko smażymy jeszcze około 2 minutki, co jakiś czas mieszając, aby się nam nic nie przypaliło.
  • 6
    Następnie dodajemy pomidory z puszki (najlepiej jeśli kupimy już krojone), w momencie kiedy sos zgęstnieje dodajemy rukolę, posiekaną natkę pietruszki i drewnianą łopatką wszystko delikatnie mieszamy.
  • 7
    Makaron rozkładamy na talerze i wykładamy na niego powstały sos z krewetkami. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem lub grana padano. Dekorujemy danie paroma listkami rukoli.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa FitKrewetkiMakaronObiadObiad z krewetkamiRukola

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis