Uwielbiam rybę, w szczególności łososia, który pieczony w aromatycznej marynacie z dodatkiem sezamu może śmiało uchodzić za danie restauracyjne. Wykonasz je jednak w niecałe 30 minut w zaciszu swojej kuchni i to bez większych zdolności kulinarnych!
Średnia ocen: 5(2)
30min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 porcje świeżego łososia
100 gram ryżu
250 g brokuła
garści świeżej kolendry
0,5 cytryny
1 łyżka sezamu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki soku z limonki
5 plastrów posiekanego imbiru
1 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwy
Sposób przygotowania
1
Łososia skrop odrobiną soku z limonki i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym imbirem i sosem sojowym. Odstaw do lodówki na około 15 min.
2
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie al dente.
3
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń łososia w folię aluminiową i polej jeszcze pozostałością marynaty oraz oliwą z oliwek.
4
Pieczemy łososia przez 10 minut, następnie otwieramy folię aluminiową i posypujemy go sezamem. Pieczemy kolejne 10 minut.
5
Liście kolendry drobno siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy z niej pozostały sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy.
6
Na talerzu układamy ryż, ugotowane brokuły oraz łososia.
2 komentarze
dawno nie jadlam czegos bardziej smacznego
obłędna sprawa <3