Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem

Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem

Uwielbiam rybę, w szczególności łososia, który pieczony w aromatycznej marynacie z dodatkiem sezamu może śmiało uchodzić za danie restauracyjne. Wykonasz je jednak w niecałe 30 minut w zaciszu swojej kuchni i to bez większych zdolności kulinarnych!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 porcje świeżego łososia
  • 100 gram ryżu
  • 250 g brokuła
  • garści świeżej kolendry
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 5 plastrów posiekanego imbiru
  • 1 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwy

Sposób przygotowania

  • 1
    Łososia skrop odrobiną soku z limonki i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym imbirem i sosem sojowym. Odstaw do lodówki na około 15 min.
  • 2
    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń łososia w folię aluminiową i polej jeszcze pozostałością marynaty oraz oliwą z oliwek.
  • 4
    Pieczemy łososia przez 10 minut, następnie otwieramy folię aluminiową i posypujemy go sezamem. Pieczemy kolejne 10 minut.
  • 5
    Liście kolendry drobno siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy z niej pozostały sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy.
  • 6
    Na talerzu układamy ryż, ugotowane brokuły oraz łososia.

2 komentarze

alicja 15 lipca 2019 (12:17)

dawno nie jadlam czegos bardziej smacznego

mewa 12 sierpnia 2019 (14:30)

obłędna sprawa <3

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne BrokułDla kobiet w ciążyFitŁosośObiadObiad z ryżemRybaRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis