Leczo Leczo

Leczo

Leczo to jedno z tych dań, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą i uniwersalnością. To pyszne jednogarnkowe danie, które można przygotować na wiele sposobów, dostosowując je do własnych upodobań i dostępności składników. Idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny, nie tylko ze względu na swój smak, ale także na wartości odżywcze i różnorodność warzyw, które można w nim wykorzystać. Jeśli jeszcze nie próbowaliście leczo z tego przepisu to gorąco zachęcam, bo może stać się jednym z ulubionych dań Waszej rodziny!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 5 pomidorów
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pętko kiełbasy około 200 g
  • 4 łyżki oleju
  • garść świeżego oregano
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego lub przecieru
  • Przyprawy
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  • 1
    Przygotuj większy garnek w którym będziesz gotować leczo. Następnie obierz i pokrój cebulę na większe kawałki. Pierwszy krok posiekaj cebulę Pierwszy krok posiekaj cebulę
  • 2
    Do garnka wlej cztery łyżki oleju roślinnego i wstaw garnek na średnią moc palnika. Gdy tłuszcz już się nagrzeje, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę przez około 5 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszaj ją drewnianą łyżką. Drugi krok podsmaż cebulę Drugi krok podsmaż cebulę
  • 3
    Podczas gdy cebula się dusi, przygotuj czosnek oraz kiełbasę. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj do garnka posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Kontynuuj smażenie tych składników przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Smażymy bez przykrywki. Trzeci krok dodaj kiełbasę Trzeci krok dodaj kiełbasę
  • 4
    Teraz pokrój papryki na kawałki, a potem na paski o szerokości nie przekraczającej 1 cm. Czwarty krok pokrój papryki Czwarty krok pokrój papryki
  • 5
    Pokrojone papryki dorzuć do zawartości garnka. Następnie dodają przyprawy: 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej oraz 0,5 płaskiej łyżeczki papryki ostrej. Piąty krok dodaj składniki Piąty krok dodaj składniki
  • 6
    Jednego pomidora natnij i sparz wrzątkiem, po chwili obierz go ze skóry. Następnie posiekaj go i wraz z jego sokiem i połową szklanki przecieru lub soku pomidorowego dodaj go do leczo. Dzięki temu papryki nie będą nam się przywierać do dna garnka. Szósty krok dodaj pomidory Szósty krok dodaj pomidort
  • 7
    Przykryj garnek przykrywką i duś warzywa na mniejszej mocy palnika przez około 25 minut. Co parę minut mieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką, jeśli zajdzie potrzeba to dodaj więcej przecieru/soku pomidorowego.
  • 8
    Pozostałe pomidory lekko natnij przy wgłębieniu po szypułce. Następnie sparz je wrzątkiem i ściągnij palcami skórkę. Obrane pomidory pokrój na większe kawałki i umieść je w naczyniu z garścią oregano (opcjonalnie może być suszone, jeśli nie uda Ci się zdobyć świeżego). Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu. Ósmy krok sparz pomidory Ósmy krok sparz pomidory
  • 9
    Jeśli minęło 25 minut i papryki są już miękkie to do garnka dodaj pomidory. Całość zamieszaj i gotuj przez około 5 minut, ale już bez przykrywki. Dziewiąty krok gotuj leczo Dziewiąty krok gotuj leczo
  • 10
    Spróbuj leczo czy nie należy go jeszcze doprawić. Podawaj je jako samodzielne danie lub z dodatkiem kawałka świeżej bagietki lub białym ryżem. Dziesiąty krok smacznego Dziesiąty krok smacznego

2 komentarze

Arek 1 września 2023 (19:06)

Pyszne

drawn butter 22 września 2024 (07:34)

AEaod4JswVJ

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Bez glutenuBezglutenoweCebulaHashimotoObiadPapryka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis