Leczo z cukinii Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Klasyczne leczo z kolorową papryką, cebulką, pomidorami, kiełbasą, z dodatkiem cukinii. Jest to pyszne jednogarnkowe danie, które jest niezwykle aromatyczne i zdrowe. Idealne na obiad w jesienne dni.

Średnia ocen: 4 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cukinie
  • 3 papryki (kolorowe: 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryczki chilli (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 dag kiełbasy
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy
  • szklanka wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Czosnek wycisnąć, cebulę posiekać.
  • 2
    Cukinie dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
  • 3
    Papryki kroimy w plasterki, pomidory w puszce jeśli są w całości to kroimy je w kostkę. Nie wylewaj zalewy.
  • 4
    W garnku na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek.
  • 5
    Dodajemy cukinie, smażymy około 7 minut i dodajemy papryki, wrzucamy pomidory z puszki, a następnie wlewamy szklankę wody i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
  • 6
    Następnie dodajemy przyprawy: oregano, tymianek, słodką paprykę i szczyptę papryczki chilli.
  • 7
    Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy.
  • 8
    W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • 9
    Gdy kiełbaska jest podsmażona dodajemy ją do naszego leczo, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne CukiniaObiadObiad z cukinią

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis