Leczo z cukinii

Klasyczne leczo z kolorową papryką, cebulką, pomidorami, kiełbasą, z dodatkiem cukinii. Jest to pyszne jednogarnkowe danie, które jest niezwykle aromatyczne i zdrowe. Idealne na obiad w jesienne dni.

Ocena:

(0)
Leczo z cukinii Leczo z cukinii
Czas przygotowania
40min
Porcji z przepisu
6
Poziom trudności
Zaawansowany

Leczo z cukinii

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cukinie
  • 3 papryki (kolorowe: 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryczki chilli (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 dag kiełbasy
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

  • 1

    Czosnek wycisnąć, cebulę posiekać.

  • 2

    Cukinie dokładnie umyć i pokroić w kostkę.

  • 3

    Papryki kroimy w plasterki, pomidory w puszce jeśli są w całości to kroimy je w kostkę. Nie wylewaj zalewy.

  • 4

    W garnku na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek.

  • 5

    Dodajemy cukinie, smażymy około 7 minut i dodajemy papryki, wrzucamy pomidory z puszki, a następnie wlewamy szklankę wody i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.

  • 6

    Następnie dodajemy przyprawy: oregano, tymianek, słodką paprykę i szczyptę papryczki chilli.

  • 7

    Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy.

  • 8

    W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

  • 9

    Gdy kiełbaska jest podsmażona dodajemy ją do naszego leczo, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 5 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis