Lazania

Propozycja na sycący obiad z makaronem i mięsem mielonym.

Ocena:

(0)
Lazania Lazania
Czas przygotowania
1h 10min
Porcji z przepisu
6
Poziom trudności
Łatwy

Lazania

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 330 g passaty pomidorowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalska
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sos:
  • 100 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Dodatkowo:
  • 12 płatów makaronu suchego do lazanii
  • 250 g sera mozzarella (bez zalewy w kostc
  • 250 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso mielone mieszamy z przyprawni i dokładnie mieszamy.

  • 2

    Cebule siekamy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę.

  • 3

    Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • 4

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki podsmażamy przez około pięć minut.

  • 5

    Następnie na patelnię wykładamy mięso mielone z przyprawami. Całość podsmażamy kilka minut, aż mięso się przesmaży. Podczas smażenia zawartość patelni mieszamy co jakiś czas rozbijając mięso na mniejsze kawałki.

  • 6

    Po kilku minutach dodajemy pomidorową passatę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy, smażymy około jeszcze 2-3 minut.

  • 7

    Naczynie żaroodporne należy wysmarować od środka olejem.

    Ser mozzarella ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty. Oba sery mieszamy razem w misce.

  • 8

    Do dużego płaskiego naczynia np. na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż płaty lazanii (na początek tyle ile potrzebujesz na wyłożenie dna naczynia – u mnie są to 3 płaty.)
    Po około 1 minucie delikatnie wyciągamy płaty z wrzątku. Uważaj, aby się nie poparzyć i nie rozerwać płatów.

  • 9

    Miękkie płaty lazanii wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy cienką warstwę farszu mięsnego. Na mięso wykładamy warstwę wymieszanych serów. Pamiętaj o tym, aby zostawić odpowiednią ilość składników na dalsze warstwy lazanii.

  • 10

    Na ser wyłóż kolejne płaty makaronu, który również powinien przez 1 minutę podgrzewać się we wrzątku. Następnie ponownie wykładamy kolejną warstwę farszu mięsnego i warstwę sera. Czynność powtarzamy tak samo do kolejnych dwóch warstw. Przy czwartej warstwie makaronu nie wykładamy już mięsa.

  • Sos:
  • 1

    Śmietankę, mleko i odrobinę słodkiej papryki wystarczy ze sobą wymieszać, tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.

  • Pieczenie:
  • 1

    Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach na opcji góra-dół przez około 50 min. Gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 18 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis