Lazania Lazania

Lazania

Propozycja na sycący obiad z makaronem i mięsem mielonym.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 330 g passaty pomidorowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalska
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sos:
  • 100 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Dodatkowo:
  • 12 płatów makaronu suchego do lazanii
  • 250 g sera mozzarella (bez zalewy w kostc
  • 250 g sera żółtego

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso mielone mieszamy z przyprawni i dokładnie mieszamy.
  • 2
    Cebule siekamy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę.
  • 3
    Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki podsmażamy przez około pięć minut.
  • 5
    Następnie na patelnię wykładamy mięso mielone z przyprawami. Całość podsmażamy kilka minut, aż mięso się przesmaży. Podczas smażenia zawartość patelni mieszamy co jakiś czas rozbijając mięso na mniejsze kawałki.
  • 6
    Po kilku minutach dodajemy pomidorową passatę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy, smażymy około jeszcze 2-3 minut.
  • 7
    Naczynie żaroodporne należy wysmarować od środka olejem. Ser mozzarella ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty. Oba sery mieszamy razem w misce.
  • 8
    Do dużego płaskiego naczynia np. na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż płaty lazanii (na początek tyle ile potrzebujesz na wyłożenie dna naczynia - u mnie są to 3 płaty.) Po około 1 minucie delikatnie wyciągamy płaty z wrzątku. Uważaj, aby się nie poparzyć i nie rozerwać płatów.
  • 9
    Miękkie płaty lazanii wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy cienką warstwę farszu mięsnego. Na mięso wykładamy warstwę wymieszanych serów. Pamiętaj o tym, aby zostawić odpowiednią ilość składników na dalsze warstwy lazanii.
  • 10
    Na ser wyłóż kolejne płaty makaronu, który również powinien przez 1 minutę podgrzewać się we wrzątku. Następnie ponownie wykładamy kolejną warstwę farszu mięsnego i warstwę sera. Czynność powtarzamy tak samo do kolejnych dwóch warstw. Przy czwartej warstwie makaronu nie wykładamy już mięsa.
  • Sos:
  • 1
    Śmietankę, mleko i odrobinę słodkiej papryki wystarczy ze sobą wymieszać, tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.
  • Pieczenie:
  • 1
    Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach na opcji góra-dół przez około 50 min. Gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne MakaronObiadSer

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis