Propozycja na sycący obiad z makaronem i mięsem mielonym.
Mięso mielone mieszamy z przyprawni i dokładnie mieszamy.
Cebule siekamy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę.
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki podsmażamy przez około pięć minut.
Następnie na patelnię wykładamy mięso mielone z przyprawami. Całość podsmażamy kilka minut, aż mięso się przesmaży. Podczas smażenia zawartość patelni mieszamy co jakiś czas rozbijając mięso na mniejsze kawałki.
Po kilku minutach dodajemy pomidorową passatę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy, smażymy około jeszcze 2-3 minut.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować od środka olejem.
Ser mozzarella ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty. Oba sery mieszamy razem w misce.
Do dużego płaskiego naczynia np. na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż płaty lazanii (na początek tyle ile potrzebujesz na wyłożenie dna naczynia – u mnie są to 3 płaty.)
Po około 1 minucie delikatnie wyciągamy płaty z wrzątku. Uważaj, aby się nie poparzyć i nie rozerwać płatów.
Miękkie płaty lazanii wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy cienką warstwę farszu mięsnego. Na mięso wykładamy warstwę wymieszanych serów. Pamiętaj o tym, aby zostawić odpowiednią ilość składników na dalsze warstwy lazanii.
Na ser wyłóż kolejne płaty makaronu, który również powinien przez 1 minutę podgrzewać się we wrzątku. Następnie ponownie wykładamy kolejną warstwę farszu mięsnego i warstwę sera. Czynność powtarzamy tak samo do kolejnych dwóch warstw. Przy czwartej warstwie makaronu nie wykładamy już mięsa.
Śmietankę, mleko i odrobinę słodkiej papryki wystarczy ze sobą wymieszać, tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę.
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach na opcji góra-dół przez około 50 min. Gotowe.
Skomentuj