Kurczak w sosie musztardowym z ryżem

Delikatne kawałki kurczaka i warzyw podane z ryżem i sosem musztardowym.

Ocena:

(0)
Kurczak w sosie musztardowym z ryżem Kurczak w sosie musztardowym z ryżem

Źródło zdjęcia: www.yellowblissroad.com

Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

2-3

Poziom trudności

Łatwy


Kurczak w sosie musztardowym z ryżem

Składniki:

  • Kurczak:
  • 2 łyżki oleju (może być rzepakowy)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • Masło czosnkowe:
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Warzywa:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 cebula
  • 3 garście pieczarek
  • Sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka sezamu (można go podprażyć na suchej patelni)
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Dodatkowo:
  • 2 woreczki ryżu

Sposób przygotowania:

  • Masło czosnkowe:
  • 1

    Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj go w miseczce masłem. Odstaw.

  • Sos musztardowy:
  • 1

    Przeciśnij czosnek przez praskę. Wszystkie składniki na sos, łącznie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zmiksuj za pomocą blendera. Miksuj do całkowitego połączenia się składników.

  • Kurczak:
  • 1

    Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, sos sojowy, sok z cytryny i pieprz. Podsmażaj przez około 3-4 minuty.

  • 2

    Po tym czasie dodaj połowę przygotowanego wcześniej masła czosnkowego i mieszaj na patelni do momentu, aż masełko całkowicie się rozpuści. Na średnim ogniu podsmażamy wszystko jeszcze około 2-3 minuty. Kawałki kurczak powinny już być ugotowane w środku. Odstawiamy patelnię na bok.

  • Warzywa:
  • 1

    Na rozgrzaną nową patelnię wlewamy odrobinę oleju. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę, cukinię pokrojoną w kostkę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

  • 2

    Dusimy warzywa do miękkości na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy.

  • 3

    Następnie dodajemy resztę masła czosnkowego i mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści i połączy z warzywami.

  • Podanie:
  • 1

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Kurczaka z warzywami podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem oraz z sosem musztardowym podanym w osobnej miseczce, tak abyśmy mogli sobie kawałki warzy i kurczaka maczać w sosie.


Skomentuj


Kuchnia: Japońska

Kategoria: · Dania główne

Autor: MARTA · 21 lipca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis