Kurczak w maślance Kurczak w maślance

Kurczak w maślance

Do tego przepisu najbardzej pasują podudzia kurczaka, czyli tak zwane „pałki”. Jest to bardzo delikatna, bajeczna marynata do kurczaka, którą będziecie na pewno zachwyceni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 500 ml maślanki
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

  • 1
    Pałki kurczaka wkładamy miski i zalewamy je maślanką oraz około 60 ml oleju. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Następnie dolewamy syrop klonowy i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy rękoma, aby marynata obtoczyła mięso.
  • 2
    Miskę zakrywamy folią alumniową i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 3
    Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Mięso otrząsamy z nadmiaru marynaty i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4
    Możemy dodatkowo kurczaka skropić jeszcze odrobiną oleju i pieczemy przez około 30 min. Po tym czasie mięso powinno być rumiane, lekko przypieczone i soczyste w środku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ImprezaKolacjaKurczakObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis