Kurczak w galarecie Thermomix Kurczak w galarecie Thermomix

Kurczak w galarecie Thermomix

Prosty przepis na kurczaka z warzywami w galarecie z Thermomixa. Polecam jako przystawkę na święta lub imprezy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

3h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
  • 1600 g wody
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 goździki, suszone
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 2 jajka
  • 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
  • 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

  • 1
    Do naczynia miksującego włożyć 10 g natki pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • 2
    Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i 10 g natki pietruszki, gotować bez założonej miarki 10 min/100°C/obr. 1.
  • 3
    Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obrać, pokroić w 5 mm plastry, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Bulion z naczynia miksującego przelać do miski, odstawić.
  • 4
    W 6 filiżankach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić.
  • 5
    Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę równomiernie rozłożyć do filiżanek.
  • 6
    Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w kostkę (1 x 1 cm), równomiernie rozłożyć do filiżanek. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej groszek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kukurydzę, odstawić. Do filiżanki z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych 5 filiżanek.
  • 7
    Do naczynia miksującego wlać 750 g odstawionego bulionu, gotować 5 min/95°C/obr. 1.
  • 8
    Dodać żelatynę, wymieszać 10 s/obr. 4. Przelać do filiżanek, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  • 9
    Nożem oddzielić galaretę od ścianek filiżanki. Na filiżance ułożyć talerz i odwrócić do góry dnem. Czynności powtórzyć dla pozostałych filiżanek z galaretą.
  • 10
    Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.

1 komentarz

Igor 11 października 2019 (19:30)

Ciekawe

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis