Kurczak po wietnamsku

Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Spróbuj tego przepisu na kurczaka po wietnamsku.

Ocena:

(1)
Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Kurczak po wietnamsku

Składniki:

  • 200 g ryżu Basmati
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa chińska 5 smaków (np. Kamis lub Prymat)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • brokuły

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły ugotuj al dente.

  • 2

    Filety pokrój w grubszą kostkę, posyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw.

  • 3

    Na głębokiej patelni typu wok wlej 1/4 szklanki wody i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Do karmelu wrzuć kurczaka i smaż otulając go w karmelu. Po usmażeniu dodać brokuły podzielone na małe różyczki. Następnie dodaj olej, sos sojowy, sok z limonki. Całość duś pod przykryciem ok. 6 – 10 minut.

  • 4

    Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną papryczki chili. Smaż jeszcze około 7 min.
    Gotowe danie podajemy z ryżem.


1 komentarz

SylwiaM

12 marca 2019 (12:41)

Wspaniale jest móc przygotować tak pyszne danie, które zasmakowało absolutnie wszystkim domownikom w tak krótkim czasie! W końcu!!! 🙂 Dziękuję za przepis.

Skomentuj


Kuchnia: Chińska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 7 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis