Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Spróbuj tego przepisu na kurczaka po wietnamsku.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły ugotuj al dente.
Filety pokrój w grubszą kostkę, posyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw.
Na głębokiej patelni typu wok wlej 1/4 szklanki wody i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Do karmelu wrzuć kurczaka i smaż otulając go w karmelu. Po usmażeniu dodać brokuły podzielone na małe różyczki. Następnie dodaj olej, sos sojowy, sok z limonki. Całość duś pod przykryciem ok. 6 – 10 minut.
Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną papryczki chili. Smaż jeszcze około 7 min.
Gotowe danie podajemy z ryżem.
1 komentarz
SylwiaM
12 marca 2019 (12:41)
Wspaniale jest móc przygotować tak pyszne danie, które zasmakowało absolutnie wszystkim domownikom w tak krótkim czasie! W końcu!!! 🙂 Dziękuję za przepis.