Kremowe risotto z pieczarkami Kremowe risotto z pieczarkami

Kremowe risotto z pieczarkami

Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto z pieczarkami i dodatkiem białego wina!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g ryżu do risotta
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 2 szalotki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białe wino wytrawne
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dymki kroimy w krążki, a szalotki drobno kroimy.
  • 2
    Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim ryż przez 2 min. Następnie zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Następnie stopniowo dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 - 25 min. Mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy.
  • 3
    Przygotuj drugą patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła. Następnie podsmaż na nim dymkę i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4
    Resztę masła oraz starty parmezan dodaj do risotta i wymieszaj. Dodaj podsmażone pieczarki i dymkę. Dopraw do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem.
  • 5
    Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ObiadObiad z ryżemPieczarkiWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis